Terrassentuin Warnsborn

Opdrachtgever:
Het Gelders Landschap

Korte omschrijving:
Van de omstreeks 1915 door de bekende tuinarchitect H. Copijn aangelegde terrassentuin op de buitenplaats Warnsborn was in het midden van de jaren negentig van de twintigste eeuw nagenoeg niets meer zichtbaar. Diep verscholen onder het gras van een schapenweide en overgroeid door een kerstboomplantage lager er nog enkele restanten van gestapelde natuurstenen keermuren en betonnen waterbassins. Tegelijk met de restauratie van de aangrenzende oranjerie en de heringebruikname als ruimte voor feesten en partijen ontstond de kans om de verwaarloosde terrassentuin (en de nabijgelegen rotsvallei) geheel naar oude staat te herstellen.

titel titel titel

SB4 kreeg de opdracht om op basis van tuinhistorisch, archeologisch en luchtfoto-onderzoek de oude lijnen te traceren en opnieuw in het terrein uitzetten. Aansluitend stelde SB4 een historisch verantwoord beplantingsplan op, waarbij oude foto’s van de tuin en historische kwekerscatalogi de nieuwe aanplant bepaalden.

titel titel

Met het herstel van het historische beeld van de tuin inclusief herstel van de oude beplanting is een bijzonder fraai geheel ontstaan. De restauratie van de terrassentuin met aangrenzende oranjerie werd door de Vereniging Stadsschoon Arnhem dan ook gekozen als beste bijdrage aan het stadsschoon in 2002. Daarnaast werd het werk in 2004 door Europa Nostra onderscheiden met een award vanwege ‘the glorious revival of a decayed Arts and Crafts Garden through scrupulous botanical, historical and archaeological research’.